Om galakvällen

Om galakvällen

Det finns galor för bästa idrottare, bästa musiker och bästa skådespelare, så varför har inte samhället lyft fram lärare på samma sätt genom en lärargala? I svenska skolor finns en mångfald av engagerade, kunniga och motiverade lärare som varje dag gör skillnad för sina elever och förtjänas att hyllas. 

Under galakvällen, som hålls årligen varje höst, delas priser ut av välkända profiler såsom Christer Fuglesang, Kristin Kaspersen, Prinsessan Christina, Viktor Frisk, Camilla Hamid och Linnéa Claeson, tillsammans med eleverna som har nominerat sina lärare. Under våren har elever runtom i landet möjlighet att nominera sina lärare. 

Tidigare galakvällar

Lärargalan 2022

Lärargalan 2022 anordnades den 10 oktober på Konserthuset i Stockholm. Tio lärare prisades och flera kända profiler var med för att hylla lärarna, som Fredrik Wikingsson, Christer Fuglesang, Kristin Kaspersen, Prinsessan Christina, Viktor Frisk, Camilla Hamid och Linnéa Claeson. 

Läs mer om pristagarna här.

Lärargalan 2021

Årets lärare 2021 prisades i ett tv-program när covid-19 omöjliggjorde en sedvanlig galakväll.

Följ med när Lärargalans grundare Beata Kull och programledaren Mark Levengood överraskar och prisar 2021s pristagare med hjälp av Tusse, Keyyo och Janne Andersson. 

Se programmet på TV4 Play här.

Lärargalan 2020

För femte året i rad har elever från hela landet nominerat sina favoritlärare och en jury har korat vinnarna. Men när covid-19 satte stopp för den sedvanliga galakvällen åkte programledaren Mark Levengood ut i landet för att prisa våra skickliga lärare.

Se hela 2020s program här.

Lärargalan 2019

År 2019 sände UR Lärargalan i SVT på bästa sändningstid, första advent kl 20:00, vilket gav lärarna välförtjänt uppmärksamhet. Fler än 30 000 elever hade nominerat sin favoritlärare till galan.
 
Galakvällen bjöd på underhållning, trerättersmiddag och prisutdelningar till elevernas lärarhjältar. År 2019 var Mark Levengood och Beata Kull kvällens programledare. Kvällens scengäster var bland annat skickliga föreläsare och prisutdelare, som till exempel astronauten Christer Fuglesang, företagsledaren Jan Carlzon, litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström, en av grundarna av Klarna Sebastian Siemiatkowski, förintelseöverlevaren Emerich Roth, folkbildaren Ola Rosling och hjärnforskaren Anders Hansen.

Se hela programmet här.

Lärargalan 2018

Lärargalan 2017

Lärargalan 2016