Lärlingsutvecklarna i Sverige AB. Tidigare föreståndare för Skolverkets lärlingscentrum.
Lärare inom SV/SO 4-9. Mottagit priserna: årets grundskollärare i entreprenöriellt lärande 2014 och årets grundskolelärare i Huddinge 2016.
Årets Gymnasielärare
Lärargalans grundare Beata Kull presenterar en av 2020 års vinnare, gymnasieläraren Olle Linton, som delar med sig av sitt framgångsrecept för lyckad digital hemundervisning. Före detta eleven Caroline von Seth förklarar varför Olles approach är så inspirerande, och Jennica Andersson från Microsoft ger en bild av hur framtiden kan se ut i svenska skolor. Inspelat den 25 september 2020 på Fotografiska i Stockholm.
I år delar Friends och Lärargalan tillsammans ut ett pris i den nya kategorin ”Årets Hjärta”. Årets pristagare är Ewa Sunnercrantz från Rudenschöldskolan i Lidköping. Med utmärkelsen vill vi uppmärksamma lärare likt Ewa som med små resurser agerat och gjort stor medmänsklig skillnad och visat prov på engagemang för att förebygga mobbning samt förespråka inkludering. Ett arbete som gjort skillnad och tänt en gnista bland eleverna samt visat på ett stort engagemang för elevernas välbefinnande under och utanför klassrummet.
– Det är helt ofattbart att få ta emot ett så fint pris av två betydande organisationer som Friends och Lärargalan. Att få känna att jag gör ett bra arbete är fantastiskt roligt att ta del av från mina elever. Det här är det bästa man kan ta del av som lärare. För mig är priset så upplyftande, för den visar på vikten av att vi vuxna måste agera förebilder och se eleverna är det viktigaste vi lärare kan göra. Alla har ett lika värde och de är jag glad för att mina elever uppskattar, säger pristagaren Ewa Sunnercrantz, Lärare i Svenska, Religion och Historia på Rudenschöldskolan.
Årets mellanstadielärare
"Jag har alltid varit fascinerad och intressered av religion och historia. Även om jag, som barn eller tonåring, inte alltid uppskattade besök vid olika runstenar och kyrkor med min mamma som undervisade i historia och religion. Det var däremot inte självklart att jag skulle bli lärare. Jag testade några andra jobb efter studenten och upptäckte snabbt att jag trivdes i yrken som innefattade möten med olika människor. Nu har jag ett jobb där jag kan kombinera möten med människor med mitt intresse för religion och historia! I min roll som lärare är det viktigt att klimatet i klassrummet är så att alla trivs och vågar delta. Det är också viktigt att undervisningen präglas av att vi har roligt tillsammans, samtidigt som vi lär oss!"
Årets språklärare
"I dagens Sverige behövs trygga vuxna i skolvärlden. Ungdomar är vår framtid. Jag är lärare för att jag vill vara med och hjälpa våra ungdomar att utvecklas till sina bästa jag.
Jag är stolt över att vara högstadielärare och berörs varje dag av mina elevers utveckling."
Foto: Emelie Otterbeck
Årets lärare inom svenska som andra språk
"Att få umgås och leda människor som är i början av sina liv, ta del av och känna deras hopp och glädje inför framtiden - är en stor drivkraft för mig.
Språket är grunden till kunskap och det som gör oss människor unika. Har du språket har du ett verktyg att lyckas.
Att ge verktyg till de som inga verktyg har, för att de ska kunna bygga sig en framtid.
För mig är det viktigt med personlig utveckling, en känsla av att jag går framåt mot något nytt och för mig okänt.
Min personliga vision är att vara osjälvisk och att kunna inspirera till förändring."
Årets matematiklärare
"Gunilla är en lärare för alla. Hon är djupt passionerad i sitt ämne - matematik och hittar lösningar för att allas skolgång ska bli den bästa. Man kan alltid räkna med att Gunilla ger uppgifter som passar en själv. Hon stannar kvar på skolan efter skoldagen för att hjälpa de elever som inte känner att de inte förstått eller behöver fråga något. För de elever som behöver en ytterligare utmaning håller Gunilla samtidigt igång genomgångar för en liten grupp med gymnasiematte. Man märker att hon verkligen brinner för det hon gör och älskar att få lära ut matte. Gunilla hjälper även dem som har svårare genom att ta sig tid efter skoltid för att förklara extra om någon inte förstår, det vill säga ordnar mattekvällar där några från klassen träffas under en kväll och går igenom något som varit oklart under lektionerna". - från Gunnilas elever