I år har 3399 lärare blivit nominerade till Lärargalan.

Nytt för i år är ett mer detaljerat nomineringsformulär med fler frågor för eleverna att svara på. Detta har lett till färre, men mer kvalificerade, nomineringar jämfört med tidigare år. Dessutom måste den nominerade läraren nu själv motivera sin nominering och få goda omdömen från både rektor och kollegor. För att ha chans att vinna krävs att läraren är behörig och har minst tre års arbetslivserfarenhet, förklarar Beata.

Lärargalans jury består av tidigare pristagare från hela landet. När alla nomineringar är inne, samlas juryn för att utse finalister i varje region och rösta fram vinnare i de tio olika kategorierna.

– Under kvällens gala delar vi ut priser i tio kategorier, inklusive två specialpriser: Årets Ledstjärna, instiftat av Jan Carlzon för att hedra framstående ledare inom yrket, samt priset för ungas psykiska hälsa, som delas ut av Aviciis pappa, Klas Bergling, berättar Beata.

Lärargalans jury har noggrant gått igenom alla nomineringar och bedömt lärarna utifrån kriterier som relationsbyggande, elevhälsa, ledarskap och undervisningskvalitet. Särskild vikt läggs vid lärarnas förmåga att inspirera och anpassa undervisningen till varje elevs individuella behov. 

– Vi måste prata mer om att läraryrket är komplext samt svårt och att lärare på många sätt bär ett samhälle. Det är viktigt att belysa att alla kan inte vara lärare, det är riktigt svårt och kräver många färdigheter. I år lyfter eleverna fram vikten av att lärarna får eleverna att bli sedda genom relationsbygge, säger vår grundare Beata. 

En tredjedel av alla elever lyfter fram lärarens förmåga att skapa starka relationer som en av de viktigaste egenskaperna. Andra uppskattade kvaliteter är lärarens förmåga att väcka intresse för ämnet, ämneskunskap och stöd för elevernas psykiska hälsa. Gymnasieelever står för den största andelen nomineringar (39 %), följt av högstadiet (36 %) och mellanstadiet (19 %). Flest nomineringar kommer från Stockholms län, följt av Skåne och Västra Götaland.

– Vi ser att äldre elever har större förståelse för lärarnas betydelse och är mer benägna att nominera. Gymnasielärarna får ofta beröm för att ha påverkat elevernas yrkesval och framtidsdrömmar, säger Beata Kull

Bilder från Lärargalan 2023.