Bakgrund

Idéen och grunden till Lärargalan kom utifrån bristen på uppmärksamhet till världens viktigaste personer, lärarna. Beata, som är grundare, känner en stor tacksamhet för den fantastiska hjälp hon gavs under sin utbildning. Nu vill Beata genom Lärargalan ge tillbaka till lärarprofessionen där hon vill lyfta fram förebilder inom läraryrket. Lärargalan ger Sveriges elever en unik kanal att visa vad de uppskattar i sin undervisning. Från de 700 nomineringar som inkom år 2016 är det i dag nära 30.000 elever som nominerat sina lärare till Lärargalan 2018. Genom elevernas och lärarnas reflektioner skapas framgångsrecept på hur bra lärande skapas. När vi sätter ord på hur de bästa lärarna undervisar kan andra lärare ta efter och bli lika bra. Vi hoppas kunna sprida och förankra dessa framgångsexempel genom olika aktiviteter under året, så som föreläsningar, inspirationsdagar, lärarträffar och galakvällen.

Styrelsen, advisory board och övriga volontärer arbetar ideellt med Lärargalan då samtliga involverade delar det brinnande intresset att skapa en ännu bättre utbildning i landet med hjälp av skickliga lärare.

Ordet Lärarskap

Lärargalans grundare har i flera års tid arbetat med att skapa ett ord som går ihop med Lärargalans grundfilosofi. Lärargalans grundfilosofi är att skapa lärarförebilder i samhället för att motivera till ännu bättre pedagogik i klassrummet. Därmed skulle Lärargalan vilja ha ett ord som kan samla alla dessa framgångskoncept som duktiga lärare tillämpar. Ordet Lärarskap förmedlar egenskaper som gör en bra lärare och kriterierna skapar riktlinjer om vad duktiga lärare har gemensamt. Ett ord som motsvarar ledarskap för ledare.

Lärargalan tycker att Lärarskap är:

 • Att bedriva meningsfullt lärande som inspirerar, motiverar och ger lust till kunskap
 • Att anpassa sin undervisning till varje enskild elev för att uppnå goda resultat
 • Att vara nytänkande och använda såväl digitala verktyg som andra hjälpmedel

Vad tycker andra är ett bra lärarskap?

Citat

 • ”Att vara lärare handlar om ledarskap. Att ha förmågan att få varje individ att tro på sig själv, fatta beslut samt utvecklas både individuellt och i grupp. En bra lärare är en person som engagerar, sprider kunskap, är tydlig och visar respekt.” - Carolina Klüft i samarbete med Lärargalan.

 • ”Det jag tog med mig från alla lärare jag träffat var att de bästa och mest omtyckta sällan var de snällaste utan snarare de tuffa, engagerade och ärliga.” - Sebastian Siemiatkowski, grundare av Klarna i samarbete med Lärargalan.

 • ”En bra lärare i min värd gör varje lektion så intressant att de själva blir engagerade och att de dessutom lär sig själva något nytt varje lektion. Tror också på att skapa en atmosfär av att ha kul är väsentligt då vi lär oss utan ansträngning.” - Kjell Enhager i samarbete med Lärargalan.

 • ”En bra lärare möter eleven där den är men har tillräckligt med kunskap och engagemang för att hjälpa eleven vidare.” - Ebba Witt-Brattström, som är svensk litteraturvetare, professor och feminist i samarbete med Lärargalan.

 • ”En bra lärare är en person som inspirerar, engagerar och har en grundtro på att alla kan sitt bästa.” - Ebba von Sydow i samarbete med Lärargalan.

 • "En lärare som ser dig när du behöver bli sedd är en stor tillgång senare i livet. Utan flera av mina lärare under min skoltid hade jag aldrig varit den jag är idag." - Denise Rudberg i samarbete med Lärargalan.

 • ”En bra lärare lyfter fram det bästa hos oss oavsett vem vi är eller var vi kommer ifrån. LÄRARGALAN behövs mer än någonsin” - Casten Almqvist, VD för TV4 i samarbete med Lärargalan.

Citat

 • ”Det som är helt avgörande för dagens barn och därmed världens framtid är två saker: vilka värderingar de får av sina föräldrar och att de får bra lärare i skolan.” Martin Lorentzon, grundare av Spotify som stöttar Lärargalan.

Organisation

Styrelse

 

 

Advisory Board

Susanna Francke
Vice President, Head of Global Policy and Patient Access på Elekta
Joakim Uväng
Grundare och mediaexpert
Michaela Hamilton
PR och Kommunikationsexpert
Linda Nyberg

Programledare och kommunikatör
Kina Zeidler
Journalist
Sofia Breitholtz
VD Reach for Change